keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Maailman paras Nala

Nala ja Mango 5 vko

Yhtään liioittelematta - Nala on täydellinen ensikoira. En tarkoita, että olisimme onnistuneet Nalan koulutuksessa mitenkään poikkeuksellisen hyvin, päinvastoin. Sen kanssa on tehty monia virheitä. Silti siitä on kasvanut yhteiskuntakelpoinen koira. 

Luonteeltaan Nala on aina ollut äärimmäisen kiltti ja herkkä. Se on aina ollut kaikkien koirien kaveri kokoon katsomatta. Vieraisiin ihmisiin Nala suhtautuu välinpitämättömästi - kuten tollerit yleensäkin. Vain läheisimmät ihmiset saavat nauttia Nalan rakkaudenosoituksista. Toisaalta Nalasta löytyy myös tarvittaessa hieman sisukkaampikin puoli, mikä tulee esiin noutopuuhissa.

Pentuaikana en vielä ymmärtänyt miten innokas noutaja Nalassa piileekään. Alunperin noutojutut eivät olleet suunnitelmissa ollenkaan. Itseasiassa, ajatuskin kuolleista eläimistä omassa pakkasessa oli puistattavaa. Kun vihdoin aloimme noutojuttuja treenailemaan, oli kiva huomata miten innoissaan koira niistä olikaan. Noutaja pääsi tekemään sitä mihin se oli jalostettukin. Vaikka Nala on tolleriksi erittäin rauhallinen, noutopuuhissa pinnan alta paljastuu äärimmäisen innokas ja energinen noutaja. Nalan taipumuskokeen arvosteluun on helppo yhtyä:
"Iloisen ja vauhdikkaan kuvan itsestään jättävä koira, joka selviytyy melko vaivattomasti päivän tehtävistä ja näin osoittaa hyviä taipumuksia."

Lokin noutoa

Tärkeimpiä asioita Nalan elämässä ovat pallo, ruoka ja uinti. Vieläpä tuossa järjestyksessä. Parasta on pallon nouto vedestä. Vielä vuosi sitten en olisi uskonut millainen vesipeto Nalasta kuoriutuukaan. Tuolloin Nala ei kahluuta syvemmälle veteen suostunut menemään. Koirauimalan uimaopetuksella myös lälläritolleri saatiin opetettua uimaan.


  
Nala on äärimmäisen hemmoteltu koira. Sillä on oma pakastin täynnä ruokaa ja riistaa. Sen harrastuksissa kipeytyneet lihakset hierotaan säännöllisesti. Koska Nala rakastaa uimista, pääsee se säännöllisesti koirauimalaan. Lisäksi harrastuksia on enemmän kuin tarpeeksi. 

Alkuperäiset periaatteet, kuten "koira ei koskaan tule sohvalle tai sänkyyn" ja "makupaloja ei anneta ruokapöydästä", kuopattiin jo heti alkumetreillä. Sillä sekunnilla kun punakuono astui taloon, kaikki pikkutarkat säännöt unohtuivat. Nala saa mm. maistaa Pekan aamukahvia, esipestä ruoka-astiat, kiehnata sohvalla ja tulla aamuisin sänkyyn. Kaikesta hemmottelusta huolimatta Nala ei kuitenkaan ole pilalle hemmoteltu. Se ei tule kerjäämään pöydän ääreen eikä hyppää sängylle tai sohvalle ilman lupaa. Sillä on ilmiömäinen tapa lukea meistä milloin mikäkin on sallittua, joten pienet lellimiset eivät varmastikaan haittaa. 


Kuten kaikilla koirilla, myös Nalalla on oma pimeä puolensa, johon palaan joskus myöhemmin. 

Syyllinen?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti