torstai 7. marraskuuta 2013

Kuin kissat ja koirat

Useamman henkilön toiveesta, kerron nyt hieman miten meillä Nalan ja kolmen yli 7-vuotiaan kissan yhteiselo sujuu ja miten tähän sopuisaan rinnakkaiseloon päästiin.

Aluksi hieman taustatietoa kissaherroista. Vanhin kissoista (=mustavalkoinen Pörri) on aina ollut äärimmäisen herkkä kaikille muutoksille ja on aikanaan joutunut kahden huskyn hampaisiin. Pörrin muutosvastaisuudesta kertoo paljon se, että aviomieheni Pekan Pörri hyväksyi laumaansa vasta kahdeksan vuoden yhdessä asumisen jälkeen. Tätä ennen Pekka ei voinut koskaan silittää, saati ottaa Pörriä syliin ilman, että korvat menivät luimuun. Keskimmäinen (=pitkäkarvainen Roope) ei voi sietää muita (vieraita) kissoja ja on muutenkin aika tulisieluinen. Nuorin (=oranssivalkoinen Fasu) taas on laiskan lempeä löllykkä. Haasteena siis oli totuttaa kolme hyvinkin erilaista persoonaa uuteen ja energiseen tulokkaaseen.

Muiden neuvoja "uhmaten", päästimme heti ensimmäisenä päivänä kissat tutustumaan ja haistelemaan uutta tulokasta nokatusten. Uskoimme tilanteen pysyvän rauhallisena, joten emme nähneet syytä eristää kissoja ja Nalaa eri huoneisiin silloin kun olimme itse kotona. Työpäivien ajaksi olimme aidanneet keittiön Nalalle ja muu kodista jäi kissojen alueeksi. Kaikista kauhuskenaarioista huolimatta, pojat ja Nala tottuivat toisiinsa erittäin nopeasti. Talon poliisi Pörri kuitenkin näytti Nalalle pariin otteeseen kuka talossa määrää.

Näin jälkeenpäin asiaa miettiessäni, en osaa sanoa yhtä oikeaa tapaa totuttaa kissa ja koira toisiinsa. Luultavasti meillä vain oli hyvä tuuri kissojen sietokyvyn suhteen. Kissat ovat kaikki omia persooniaan ja varmasti joillain yksilöillä tottuminen näin suureen muutokseen kestäisi huomattavasti kauemmin. Olen myös kuullut tapauksista, joissa kissa ei pitkälläkään aikavälillä ole koiraa hyväksynyt. Meillä onneksi kissat yllättivät positiivisesti ja rinnakkaiselo sujuu sopuisasti <3 Itse en jatkossakaan lähtisi eläimiä eristämään toisistaan. Tärkeintä on pitää huolta siitä, että molemmilla on jokin turvallinen paikka mihin vetäytyä lepäämään. Lisäksi on tärkeää pitää huolta kissojen ruokapaikan ja hiekka-astian rauhasta. Ainakin omille kissoilleni hiekka-astia on pyhä paikka ja siellä pitää voida käydä rauhassa ilman mitään ylimääräistä härdelliä.

Tällä hetkellä kissat ja Nala elävät rauhallista rinnakkaiseloa ilman sen suurempia rakkauden tai vihan osoituksia. Pörriin Nalalla on hyvin kunnioittava suhde. Leikkien yhteydessä Nala ei yleensä kohella Pörrin läheisyydessä eikä uskalla hakea leluaan Pörrin läheisyydestä. Myös ruoka jää syömättä, mikäli Pörri haluaa haistella ruuan ensin. Roopen ja Nalan suhde on melko neutraali. Aamuisin Nala käy haistelemassa kaikki pojat ja saa yleensä rutkasti kiehnauksia osakseen. Muuten Roope saa yleensä olla aika rauhassa. Vauhdin yltyessä Roope yleensä hakeutuu omaan rauhaansa saunaan. Fasun kanssa Nala touhuaa eniten. Fasu on ehdottomasti pitkäpinnaisin kissa minkä tiedän. Fasua saa kirputtaa, läpsiä ja näykkiä. Lisäksi Fasun korvat saa pestä ja vastineeksi Fasulta saa kasvopesun (ja pesun jälkeisen puraisun huuleen)... Olenkin tullut siihen tulokseen, että väri yhdistää näitä kavereita. Eivät ne mitään ylimpiä ystäviä ole - vielä. En kuitenkaan yhtään epäile, etteikö näistä joskus vanhuuden päivinä sellaisia tulisi. Alla hieman kuvamateriaali Nalan ja poikien yhteiselosta. Suurin osa kuvista otettu kännykällä, joten laatu on sen mukaista.

Ensimmäinen kohtaaminen Fasun kanssa.

Oranssi yhdistää <3
 

Sopu sijaa antaa

Missä Fasu, siellä Nala.
Välillä myös Roope hyppää viereen.
Pörri tarkistaa Nalan namin.
Hellyyden osoituksia


2 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia! Me ollaan Lilyn kanssa käyty muutaman kerran tutustumassa kissaan, kun ystävät ottivat juuri kissanpennun. Lilyä kovasti kiinnostaa, mutta pentu on kovin arka vielä ja luikkii saunaan piiloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan noinkin pienet koirat on aluksi aika jännittäviä kissanpennuille. Varsinkin jos luovutuksesta on vähän aikaa. Varmaan kuitenkin molemmat tottuu toisiinsa jos usein näkevät ja Lily malttaa pysyä rauhallisena.

   Nala oli pentuna tosi reipas, kun ei yhtään pelännyt kolmea itseään isompaa kissaa. Fasu painaa 8kg, joten oli tuolloin noin puolet isompi kuin Nala :D Kissat tais tuolloin lähinnä ajatella, että mikä tuo rääpäle on... :) Jossain vaiheessa Nalalla oli tapana aina jahdata kissoja, mutta se meni onneksi itsestään ohi...

   Poista