keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Treenailua

Vaikka aikaisemmassa tekstissäni mainitsin pitäväni treenitaukoa (Nalan juoksujen ajan), ei tämä aivan pidä paikkaansa... En nimittäin ole voinut itselleni mitään, sillä treenihalu on ollut kova :)

Tokon tylsät liikkeet olemme jättäneet hautumaan, kontaktin aamu- ja iltapala treenausta lukuunottamatta. Mikäli edes mahdollista niin juoksujen aikana Nala on ollut jopa entistä ahneempi, joten ruoka on ollut muuten häiriöttömässä (=hajuttomassa) ympäristössä hyvä motivaattori. 

Nomea sen sijaan olemme pystyneet jonkin verran treenailemaan, sillä siitä Nala innostuu ilman sen suurempia motivointejakin. Tällä hetkellä treenailemme linjaa, ykkös- ja kakkosmarkkeerauksia, nome-seurausta, pillityksellä luoksetuloa sekä pysäytystä. Kuulostaa paljolta, mutta itseasiassa luoksetulo, linja sekä ykkösmarkkeeraus ovat jo tuttuja juttuja. Näitä pikkuhiljaa vaikeutamme ja ylipäätään vahvistamme. Vain pillillä pysäytys sekä kakkosmarkkeeraus ovat täysin uusia juttuja.

Luoksetulossa ja palautuksissa en ole aiemmin ymmärtänyt opettaa oikeaa sijoittumista. Tällä hetkellä Nala palauttaa käteen, muttei suoraan eteen. Lisäksi luoksetulossa olen ollut tyytyväinen kun koira juoksee luokse, paikalla ei ole ollut väliä. Nyt olen lähtenyt opettamaan että palautuksissa ja luoksetulossa tullaan istumaan suoraan eteen ei sivulle tai vinosti.

Linjaa treenaamme vielä ruokakupin avustuksella, jossa siis vien ruokakupin suoran linjan päähän (alussa esim. polun päähän) ja lähetän Nalan ruokakupille eteen-käskyllä. Ruualla yritän vahvistaa sitä, että linjan päässä tosiaan on jotain, minkä vuoksi kannattaa juosta täysillä ja riittävän pitkälle. Ruoka on asia jota Nala ei unohda, joten näin alussa olen vielä treenannut sen kanssa. Pikkuhiljaa olen lähtenyt vaikeuttamaan harjoitusta pidentämällä etäisyyttä entisestään sekä viemällä ruokakupin linjan päähän salaa ilman, että Nala olisi nähnyt sitä etukäteen.

Ykkösmarkkeerauksessa olemme lähteneet treenaamaan pidempiä etäisyyksiä sekä lähetyspaikan vaihteluita ja muistia. Kakkosmarkkeerauksessa etäisyys on vielä melko lyhyt ja ensimmäinen markkeeraus tehdään hyvälle muistipaikalle. Markkeerauksissa Nala on ollut melko taitava, varsinkin jos on selkeät maamerkit. Lisäksi Nala hokasi melko nopeasti "ohjauksen" eli kumpi dami tulee milloinkin noutaa ensimmäisenä. Peltomarkkeerauksia pitää vielä treenata paljon ja etenkin etäisyyttä lisättävä pikkuhiljaa.

Pillillä pysäytys onkin ihan uusi juttu. Olemme me jo pysäytyksiä tokossa jonkin verran treenailleet, mutta nomessa tarkoituksena on pysäyttää kohti juoksevan koiran sijasta itsestä poispäin juokseva koira. Molempien treenaamisessa olen hyödyntänyt Nalan rakkainta esinettä - palloa. Pillipysäytystä on kätevä treenata lenkin yhteydessä. Otan pallon taskuunu ja jossain vaiheessa heitän sen Nalaa kohti, kun Nala on liikkeessä eteenpäin. Juuri ennen pallon putoamista puhallan pysäytysvihellyksen pillillä. Kun Nala pysähtyy ja kääntyy niin pallo jo putoaakin aivan viereen palkaksi. Tärkeää treenissä on ollut yllätysmomentti, joten lenkin aikana treenaus onnistuu vain muutaman kerran. Ensimmäisen pysäytyksen jälkeen Nala alkaa jo ennakoimaan milloin pallo mahtaisi lentää seuraavaksi :) Lisäksi se on jo hokannut, että kun otan pillin mukaan lenkille niin myös pallo on mukana. Tänään aamulla taisin olla huvittava näky kun lähes koko lenkin kuljin pilli suussa, ilman minkäänlaisia vihellyksiä, ihan vain vähentääkseni Nalan odotuksia :)

Treenailuamme ovat motivoineet tulevat epäviralliset nome-kokeet, joihin kovasti tekisi mieli ilmoittautua. Työnsarkaa tosin on vielä paljon. Toisaalta epävirallisissa kokeissa ei ole mitään menetettävää ja siellä saisi hyvää kokemusta ja varsinkin ohjaaja lisää paineensietokykyä :)

Alla kuva viime kesän luoksetulotreenauksesta :) Ainakin vauhtia on riittänyt, mahtoiko järki pysyä mukana vauhdissa :'D

Fiksu koira?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti