sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kuunteluoppilaana nome-treeneissä

Olin eilen ammentamassa oppia tollereiden nome-valmennusringin treeneissä Riihimäellä, jossa kouluttajana toimi Jukka Vepsäläinen. Paikalla oli 8 eritasoista koirakkoa sekä iso liuta kuunteluoppilaita.

Päivän treenit keskittyivät pääsääntöisesti markkeeraukseen ja ohjaukseen, treenipaikkana oli peltoalue metsän reunassa.

Ihan alussa tehtävänä oli helpohko kahden koiran samanaikainen haku. Toisella puolella metsää oli isoja dameja isommalla alueella ja toisella puolella oli pieniä dameja suppealla alueella. Pienempiä dameja hakivat ne koirakot, joilla nenänkäyttö hakualueella takkuilee. Normaalikokoisia (500g) dameja hakivat koirakot, joilla ohjaajasta irtoaminen ja itsenäinen työskentely ei ollut ihan toivotulla tasolla.

Ensimmäisen tehtävän jälkeen siirryttiin pellonreunaan, jossa tehtävänä oli kaksi linjamarkkeerausta pellon laidalla kulkeville poluille (Kaksi ryhmää samanaikaisesti, joista toinen teki toisella laidalla ja toinen toisella). Ensimmäinen heitettiin n. 20m päähän ja noudon jälkeen seuraava ensimmäisen paikan yli n. 40m päähän. Kokeneille koirille tehtävä oli helppo ja ne suoriutuivat tehtävästä hyvin. Haasteena tehtävässä oli ensimmäisen markkeerauksen hajupaikan ohittaminen sekä nuorille koirille myös etäisyyden hahmottaminen. Koko matkan menevä polku puolestaan helpotti työskentelyä lumessa.

Kun kaikki koirakot olivat suorittaneet ensimmäisen tehtävän siirryttiin koirien kanssa keskelle peltoa, josta tehtiin motivoidut ohjaukset (=koira näki kun damit vietiin paikoilleen) markkeerauksilla tehdyille muistipaikoille. Suurin osa koirista suoriutui näistä ohjauksista hyvin. Tämän jälkeen vaihdettiin ryhmien kesken puolia ja tehtiin ohjaukset sokkona vieraaseen paikkaan. Tässä kohtaa etäisyys ja hajut vaikeuttivat joidenkin koirien suorituksia.
Ohjauksia helpoitettiin tarvittaessa seuraavasti:
1. Damin viejä käveli damille, puhalsi sorsapilliin ja käveli pois.
2. Damin viejä kävi nostamassa damia.
3. Kouluttaja teki lyhyen polun linjan alkuun.

Ennen taukoa koirakoilla oli vielä walking up, joka suoritettiin siten, että edessä käveli kaksi koirakkoa sekä kouluttaja. Seuraavassa rivissä tuli loput 6 koirakkoa. Häiriönä oli etuviistossa lentelevät damit ja feikkilähetykset. Välissä koirakot vaihtoivat paikkoja vastapäivään kiertäen.

Lyhyen tauon jälkeen jatkettiin treeniä pitkillä markkeerauksilla (>50m), joista toinen heitettiin ojan toisella puolella olevalle pellolle. Toinen heitettiin loivaan alamäkeen (>30m). Tässä treenissä ensimmäinen koira lähetettiin pidemmälle markkeeraukselle toisen odottaessa passissa. Kun ensimmäinen koira oli palaamassadamin kanssa heitettiin toiselle koiralle dami ja lähetettiin noutoon (häiriöksi toiselle). Tämän jälkeen koirakot vaihtoivat osia. Haasteena tässä tehtävässä oli pitkät etäisyydet sekä toisessa markkeerauksessa oja ja vaikeasti havaittava (=tumma tausta + tumma dami sekä sumu) markkeeraus. Häiriönä toinen koira. Osalla koirista ei itseluottamus ihan riittänyt pidempään noutoon, mutta tehtävää helpoitettiin uudella heitolla ja etäisyyttä lyhentämällä.

Ennen lähtöäni oli vielä ohjaus muistipaikan ja linjan ohi metsän laitaan. Motivointina laukaus. Paikka oli koirille hankala sillä dami vietiin metsän kulmaan melko kauas ampujasta. Monet koirat jäivät pyörimään ampujan lähistölle. Myös muistipaikan ja linjan hajut häiritsivät joitain koiria!

Tärkeimmät opit:

Hyvä muistipaikka on kaiken A ja O -> helppo hyödyntää uuden opettelussa sekä tehtävien vaikeutuksissa!

Haussa kannattaa käyttää erikokoisia dameja:
- Pieniä pienellä alueella -> koiran nenänkäytön vahvistamiseen
- Isoja isolla alueella -> koiran irtoamisen vahvistamiseen

Niin kauan kun koira työskentelee markkeerausalueella -> älä puutu, muuten koira oppii saavansa apuja.

Mikäli ohjauksessa koira lähtee täysin väärään suuntaan -> kutsu luokse ja lähetä uudelleen niin monta kertaa kunnes koira tekee oikein (mikäli käsky on koiralle varmasti tuttu) -> Mikäli koiraa ohjataan linjalla voi se oppia, ettei sen tarvitse lähteä ohjauksen mukaisesti suoraan vaan ohjaaja lopulta ohjaa sen perille. Myös vastapäivään tehty täyskäännös saattaa auttaa!

Lähetä koira linjalle vasta kun se katsoo siihen suuntaan mihin on menossa (eikä esim. muistipaikalle), sillä koira lähtee sinne mihin sen kuono osoittaa!

Älä käytä pilliä negatiivisessa tarkoituksessa, vaan esim. arjessakin käyttämääsi kieltoa, jottei koira yhdistä pilitystä negatiiviseen asiaan.

Mikäli tehtävä on koiralle liian vaikea, helpota! Esim. etäisyyttä lyhentämällä, tekemällä lyhyt polku ohjauksen alkuun tai loppuun, motivoimalla!

Lopeta AINA onnistumiseen!

Perusasioiden treenaus on äärimmäisen tärkeää (maltti, nome-seuraus!)!

Tollerille pitkät toistot eivät sovi, joten ohjaajan pitää olla luova! 

Vesi-ilmapallojen nouto parantaa kanto-otetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti