torstai 21. joulukuuta 2017

Kirosana nimeltä Syöpä

Kuten jo edellisessä tekstissäni mainitsin, koirallani Nalalla todettiin noin kuukausi sitten multisentrinen lymfooma eli imusolmukesyöpä.


Tässä hieman tietoa itse syövästä:
Imusolmukesyöpä eli lymfooma on imusolujen eli lymfosyyttien pahanlaatuinen kasvainsairaus. Lymfooma on yksi koirien ja kissojen yleisimmistä kasvainsairauksista ja se saa alkunsa imukudoksesta. Tyypillisimmin kasvain leviää imusolmukkeisiin, pernaan, maksaan ja luuytimeen, mutta se voi levitä tai saada alkunsa mistä tahansa elimestä kuten ihosta, keskushermostosta, luista, sydämestä tai suolistosta.


Sairastuneet eläimet ovat yleensä keski-ikäisiä tai vanhoja, mutta sitä tavataan myös nuorilla koirilla ja kissoilla. Lymfooman oireet riippuvat siitä mihin elimeen kasvain on levinnyt. Koirat ovat kuitenkin usein täysin oireettomia ja ainoa poikkeavuus on suurentuneet imusolmukkeet.


Lymfooma diagnosoidaan muuttuneesta kudoksesta joko ohutneulanäytteellä tai koepalan avulla. Levinneisyys voidaan kartoittaa veri- ja virtsanäytteillä, rintaontelon röntgenkuvilla ja vatsaontelon ultralla. Levinneisyyden ja immunofenotyypin  avulla voidaan arvioida ennustetta, mutta aina täydellinen kartoitus ei ole tarpeen.


Lymfooman ensisijaisena hoitona käytetään solusalpaajia. Hoito koostuu joko yhdestä solusalpaajasta (Doksorubisiini tai lomustiini) tai kolmen eri solusalpaajan yhdistelmästä (vinkristiini, syklofosfamidi, doksorubisiini tai lomustiini) sekä kortisonista.


Yhdistelmähoidossa kutakin solusalpaajaa annetaan koiralle kerran viikossa yhteensä 3 kertaa, mikä jälkeen hoidoista pidetään viikon tauko. Hoitosykli uusitaan yhteensä 4 kertaa eli potilas saa kaiken kaikkiaan 12 hoitoa. Suurin osa koirista vastaa hoitoihin ja niiden oireet poistuvat. Yhdistelmähoidon sijaan voidaan käyttää vain yhtä solusalpaajaa ja hoitoja annetaan yhteensä 5 hoitokertaa 2-3 viikon välein. Hoidot eivät ole yhtä tehokkaita kuin yhdistelmähoito.


Elämänlaatu on yleensä hoitojen aikana hyvää. Tyypillisimpiä sivuoireita ovat ruuansulatuskanavan ärsytys (ruokahaluttomuus, oksentaminen ja ripuli) sekä veren valkosolujen alhainen arvo, jolloin potilaat ovat herkkiä tulehduksille.


Ilman hoitoa potilaat menehtyvät yleensä 1-2 kuukaudessa, yhdistelmähoidolla keskimääräinen elinikä koirilla on noin vuosi, mutta 25 % koirista elää 2 vuotta tai pidempään. Yhden sytostaatin hoidoilla ennuste on noin 9 kuukautta. Kuten ihmisten syövissä, myös koirien lymfoomassa hoitovaste on hyvin yksilöllistä. Potilas saattaa menehtyä keskimääräistä ennustetta huomattavasti aiemmin, toisaalta jotkut potilaat elävät huomattavasti pidempään.


Lähde: Evidensia kotiutusohjeet / Karoliina Autio


Täytyy antaa kaikki propsit Evidensian todella ihanalle Karoliina Autiolle, joka on erikoistunut koirien syöpäsairauksiin. Olisin luultavasti ollut valmis kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin, mutta hän totesi, että levinneisyydestä huolimatta hoidot tulisivat pysymään samoina, eikä suositellut ylimääräisiä tutkimuksia (ultra, röntgen, koepala). Lymfooman immunofenotyyppi selvitettiin PCR-menetelmällä ja saimme tulokseksi B-solu immunofenotyypin lymfooman, jossa on parempi ennuste kuin T-solu immunofenotyypin lymfoomassa. B-solu immunofenotyypin lymfoomassa kolmas sytostaatti on doksorubisiini lomustiinin sijaan. Diagnoosin saatuamme eläinlääkäri kertoi erittäin avoimesti kolmesta eri vaihtoehdosta. Koska ilman hoitoa potilaiden ennuste on yleensä vain 1-2 kk ei hoitamatta jättäminen olisi tullut missään nimessä mieleenikään. Yhden sytostaatin ja yhdistelmähoidon kustannuksien ollessa n. 1400€ vs. n. 3000€ piti taloudellisista asioista keskustella kotona ennen päätöksen tekoa. Hoidot voitiin kuitenkin aloittaa heti doksorubisiinilla, sillä kyseinen sytostaatti on käytössä molemmissa solusalpaajahoidoissa. Asiasta keskusteltuani ja yön yli nukuttuani päädyimme ennusteeltaan parempaan yhdistelmähoitoon ja päätimme murehtia kuluista vasta siinä vaiheessa, kun vakuutuksen katto tulee vastaan.


Nyt Nala on saanut kerran kaikkia kolmea sytostaattia ja päivittäin kortisonia. Jokaisen sytostaatin jälkeen olemme pelänneet mahdollisia sivuoireita, mutta onneksemme Nala vaikuttaa olevan sitkeääkin sitkeämpää tekoa. Toistaiseksi ainoa sivuoire on ollut hieman normaalia väsyneempi askel lenkeillä. Lenkeille lähdetään kyllä mieluusti, mutta Islan kanssa nujuamista Nala ei nyt jaksa. Nalan vaste hoitoihin on ollut erinomainen ja kolmannella hoitokerralla hän sai diagnoosiksi TÄYDELLINEN REMISSI. Tämä ei tarkoita paranemista, joten hoidot jatkuvat suunnitelmien mukaisesti, mutta suunta on oikea!Ensimmäinen hoitokerta.
Remissio: Potilaan tilan koheneminen ja oireiden lievittyminen. Remissio voi olla joko tilapäinen tai jäädä pysyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti