lauantai 3. toukokuuta 2014

Uudenmaan Ohjus

Huh, ompa pitkä päivä takana. Kiva, mutta pitkä. :)

Nyt on viimeinen epävirallinen koe käyty katsastamassa ennen tulevan kesän virallisia kokeita. Tavoitteena oli nähdä miten hyvin olemme treeneissämme edenneet, jotta tiedän mitä pitää vielä hioa. Pirkan Damien hakuruudun pettymys kaiveli vielä hieman, joten odotukset olivat hyvin ristiriitaiset. 

Passissa ennen markkeerausvuoroa!


Osaltamme koe alkoi ohjauksella. Tällä kertaa kyseessä oli muistiohjaus eli dami vietiin paikalle itse koiran kanssa. Otin tietoisen riskin ja päätin testata miten hyvää Nalan nome-seuraus tällä hetkellä on. No, ei kovin hyvää, mutta hallinnassa se kuitenkin koko ajan on. Tätä tulee treenata vielä runsaasti! Itse ohjaus meni taas ihan nappiin. Nala juoksi hyvällä vauhdilla suoraa linjaa damille, en edes ehtinyt (muistanut!) lähihakupillitystä kun sillä oli jo dami suussa. Palautuksessa Nala teki pienen kaaren ja etsi Nalamaiseen tapaan helpoimman reitin takaisin.


Pitkääkin pidemmän odottelun jälkeen oli vuorossa markkeeraus. Tällä kertaa vuorossa oli kaksi ykkösmarkkeerausta. Toinen heitto tuli pellon reunalle ojan eteen, toinen puolestaan vähän matkan päähän ojan toiselle puolelle koivujen keskelle. Nala on luonnostaan melko hyvä markeeraaja, joten emme ole markkeerauksia juurikaan treenanneet. Noh, jatkossa tätäkin pitää treenata. Ensimmäinen markkeeraus oli Nalalle melko vaivaton. Toisella tulikin oja vastaan... :) Videolta selvästi näkee kuinka Nala haistelee ja katselee ojan toiselle puolelle, mutta yksinkertaisesti rohkeus ei riitä ojan ylittämiseen. Toisella lähetyksellä Nala onneksi lopulta selvitti itse ongelman ja sai tuotua damin! Toinen ongelma on luoksetulo! Missä tahansa muualla Nala tulee pillillä luokse välittömästi. Kesken työskentelyn sitä on kuitenkin välillä vaikeaa saada pois ensimmäisellä pillityksellä. Ilmeisesti Nala ei vain halua jättää tehtävää kesken kun on varma, että se dami jossain lähistöllä on! Tehtävän jälkeen tuomari kehui kovin Nalan rauhallisuutta ja hiljaista työskentelyä. Oli kuulemma ollut hiljattain 'hieman vilkkaampia' tollereita kouluttamassa. Jotain positiivista sentään, vaikka toinen markkeeraus menikin hieman mönkään.


Viimeisenä vuorossa oli se haku. Tällä kertaa itseasiassa parihaku, jossa kaksi koiraa hakee dameja vuorotellen. Monen tunnin autossa ja pellonreunalla odottelun jälkeen tiesin Nalan olevan jo väsynyt. Väsymyksen näki sen kaikista eleistä. Enää ei olisi jaksanut istuskella tai makoilla paikoillaan, seuraamisesta ei tullut juuri mitään ja damin kanssa leikittäessä häntä ei enää juurikaan heilunut. Poikkeuksellisesti Nala jopi piti hyvin pientä "väsykitinää", jota se pitää yleensä vain silloin kun se on joko todella tylsistynyt tai väsynyt... Hetken kävi jopa mielessä jättää leikki kesken. Päätin kuitenkin ottaa selvää, miten vieraiden damien kanssa tällä kertaa käy. Ja miten Nala ylipäätään jaksaa tehdä hakua pitkän päivän päätteeksi. Tällä kertaa haku sujui kuten treeneissäkin: Nala teki hyvää hakua, hyvällä vauhdilla ja riittävän suurella alueella. Ja mikä parasta - jokainen löydetty dami (3/3) palautui ohjaajalle! Ei olla turhaan treenattu pienillä pentudameilla nenän käyttöä, sillä nyt Nalalla oli jopa nenä mukana haussa.Eiköhän tuosta pienestä sintistä vielä ihan kelpo nome-koira kuoriudu oikeita asioita treenaamalla. Puutteistaan huolimatta on ihanaa kun voi luottaa siihen, että Nala tekee kaiken aina juuri niin hyvin kuin osaa. Tänään olen erityisen ylpeä siitä, että väsymyksestään huolimatta Nala jaksoi työskennellä loppuun asti ja suoriutui hakuruudusta kunnialla. Lisäksi oli mukavaa kuulla kanssakilpailijoita miten rauhallinen tolleri Nala on. Välillä sitä ei itse muista iloita näistä 'itsestäänselvyyksistä' - Nala kun on luonnostaan hyvin äänetön ja rauhallinen tapaus. Myös markkeerauksen itsenäinen ongelmanratkaisu lämmittää mieltä. Ihan hyvä päivä siis loppujen lopuksi. Hyvillä mielin voin todeta, että Nala oli päivän paras ja ainoa tolleri ;) Nyt on koira väsytetty!

Ai niin, ne pisteet:

Tuomareina Pia Back (ohjaus ja haku) ja Jari Särkänlahti (markkeeraus ja haku)

Haku
  Yleisarvostelu: 9/10
  Noudettu dami: 6/6 (2 pist. / dami)

"Tuo hausta suht nopeasti 3 kpl. Hyvin pientä ääntelyä odottaessa."

Markkeeraus
  Nouto: 3/10
  Yhteistyö: 8/10

"Koira löytää ensimmäisen markkeerauksen kohtalaisen nopeasti ja toisen markkeerauksen toisen lähetyksen jälkeen pienen hakemisen jälkeen. Yhteistyö ihan mukavaa."

Ohjaus
  Nouto: 10/10
  Yhteistyö: 10/10

"Noutaa vauhdikkaasti ja iloisesti. Kaunis luovutus."

Yleisvaikutelma: 8/10 

"Mukavan kuvan itsestään antava koirakko. Markkeeraustehtävää lukuunottamatta suorittaa päivän tehtävät hyvin." 

Yhteispisteet siis: 54/66 (voittajalla 66/66) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti