keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hyödylliset käskyt

En ole koskaan pitänyt räksöttävistä ja huonosti käyttäytyvistä koirista, joten jo ennen Nallin tuloa oli selvää, että se pitää kouluttaa hyvin. Nopeasti laskettuna Nala osaa reilusti yli 50 käskyä... Alla luettelo omasta mielestäni tärkeimmistä käskyistä:

Tänne. Varma luoksetulo on yksi tärkeimmistä koiralle opetettavista käskyistä. Luoksetuloa ei voi opettaa ja vahvistaa liikaa. Lenkeillä Nala saa suurimmaksi osaksi olla vapaana, joten tämä käsky on varmasti tärkein Nalalle opettamamme käsky. On kuitenkin aikoja jolloin käsky jää kuulematta, joten aina silloin tällöin on hyvä palkata ripeästä luoksetulosta.

Odota / Paikka. Jokaisen koiran tulee osata odottaa ja olla paikallaan tarpeen tullen. Odota-käsky on yleisemmin käytössä arkena, esim. kun vien roskia roskakatokseen ja jätän Nalan ulos sen ajaksi odottamaan. Odota käskyä käytän myös TOKOn luoksetulossa. Paikka-käskyä käytän oikeastaan vain TOKOn paikallamakuussa. Näin jälkeenpäin ajateltuna, olisi varmasti ollut helpompaa opettaa Nala niin, ettei mistään käskystä vapaudu ilman vapautusta, jolloin erillistä käskyä paikallaoloon ei edes tarvittaisi. Ehkä petraan tässä seuraavan koiran kanssa :)

Vapaa / Saa mennä. Vapaa-käsky on käytössä TOKOssa ja ulkona. Ulkona silloin, kun vapautan Nalan istumasta vapaaksi (esim. kun pääsee hihnasta vapaaksi). Saa mennä puolestaan on käytössä kun syystä tai toisesta pyydän Nalan viereen kävelemään (esim. suojateiden ylitykset) ja vapautan liikkeestä vapaaksi. Vapaa-käskyssä vaadin lähes aina katsekontaktin, saa mennä on hieman vapaampi vapautus.

Vierellä / Lähellä / Seuraa. Kyllä, kolme käskyä lähes samalle asialle. Ensimmäinen käskyistä on kaikkein löyhin, riittää, että Nala kävelee suunnilleen vieressä. Tätä käskyä jopa Pekka saa käyttää :) Lähellä käsky on täysin NOMEa varten. Tässä käskyssä Nalan tulee kulkea vierellä ilman haistelua, jätättämistä tai edistämistä. Katsekontaktia ei vaadita kummassakaan edellämainitussa. Seuraa-käsky on pyhitetty TOKOON. Siinä tarkoituksena on seurata tiiviisti ja ylläpitää katsekontaktia mahdollisimman hyvin. Seuraa-käskyn kanssa on vielä PALJON tekemistä, varsinkin, kun eräs nimeltämainitsematon ehti sen jo melkein pilata löysillä kriteereillään, ennen kuin tajusin opettaa toisen käskyn arkikäyttöön.

Reuna.  Koska Nala kulkee suurimmaksi osaksi vapaana, olen opettanut sen kävelemään aina samalla puolella tietä jota itsekin kuljen. Välillä jokin haju vetää tien toisellekin puolelle, josta Nala kuitenkin aina palaa pienellä huomautuksella häpeissään takaisin.

Ei mene. Muita koiria tai eläimiä nähdessään Nala katsoo aina kysyvästi 'saanko mennä'. Onneksi tämä käsky riittää muiden eläinten ohittamiseen - kun ne ovat riittävän kaukana ja ehdin ennakoida tilanteen ajoissa. Jostain syystä koirien vapaana ohittaminen (kauempaa) on huomattavasti helpompaa kuin hihnassa. Hihnassa ollessaan Nala aina alkaa vetämään eteenpäin eikä suinkaan koiria kohti. Mahtaako haluta ikävästä tilanteesta nopeammin pois, kun ei kerran tervehtimään pääse?

Jätä. Jätä-käskyllä Nalan pitää jättää kaikki mitä on suuhunsa ehtinyt ottaa - periaatteessa. Todellisuudessa aina näin ei ole, esim. rusakon papanat ehtii yleensä jo kadota mahaan ennen kun ehdin edes reagoida. Tätä pitäisi treenata vielä paljon enemmän, sillä maailma on täynnä erilaisia viripäitä, jotka levittelevät maastoon kaikenlaisia myrkkysyöttejä. Itseasiassa paras olisi, jos koira osaisi jättää kaiken maasta löytämänsä ruuan syömättä kokonaan ilman käskyäkin. Ahneen noutajan kanssa tässä on haastetta, joten pitää vain olla itse skarppina.

Ole hyvä - Käsky, jota käytämme niin ruokailussa, autosta poistumisessa kuin sisääntuloissakin. Sisään ei tulla, autosta ei poistuta eikä ruokailua aloiteta ennen lupaa. Kätevä käsky, sillä myös omat ruuat saavat olla rauhassa, vaikka ne olisivat lattialla.

Maate. Kynsien leikkauksessa, hieronnassa sekä rauhoittumisen yhteydessä (esim. TOKOssa), pyydän Nalaa käymään maate. Tämä käsky on kätevä myös elänlääkärissä, mikäli jotain pitää kylkiasennossa tutkia.

Rauhoitutaan - Käytössä iltaisin, kun Nalalla olisi vielä virtaa lelujen noutamiseen, mutta omistajat ei niitä enää jaksaisi heitellä. Onneksi rauhoittumiseen ei tarvitse montaa kertaa kehoittaa ja suurimmaksi osaksi Nala osaa rauhoittua ilman kehoitustakin.

Nukutaan / nukkumaan.  Kuten nimikin kertoo, käsky on käytössä nukkumaan mentäessä tai viikonloppuaamuisin, kun Nalan sisäinen kello (=nälkä) herättää jo heti seitsemän jälkeen. Tällä kehoituksella saamme yleensä vielä reilun tunnin armonaikaa ennen heräämistä.

Hei hei. Jättäessämme Nalan yksin kotiin, olemme pennusta asti totuttaneet lähtömme näihin sanoihin. Lisäksi jätämme samalla Nalalle myös jotain touhuttavaa (touhupallon, luun tms.), jotta lähdöstämme jäisi koiralle aina positiivinen mielikuva. Jollain tavalla tämä toimintamalli on Nalan kanssa toiminut, sillä Nala ei ole koskaan kärsinyt eroahdistuksesta. Ehkä silläkin on jotain vaikutusta, ettei Nala todellisuudessa koskaan jääkään yksin. Onhan meillä kolme kissaveljeä Nalan seurana aina kotona...

Pissa / Kakka. Tarpeiden teko pyynnöstä on kätevää opettaa, esim. pitkien automatkojen tai eläinlääkärikäyntien varalta...

Pieni lisäys vielä, jottei tekstistä saa sellaista kuvaa, että meillä koira elää pelkässä herran nuhteessa. Kyllä koiran pitää saada olla koira, joten kaikkea sopivassa suhteessa. Nalakin välillä haukkuu, etenkin postista ja ovikellosta pitää ilmoittaa omistajille. Innostuessaa Nala myös välillä hyppii ihmisiä vasten, vaikka tästä tavasta olen yrittänytkin päästä eroon. Kotiin tullessamme saamme Nalalta kuitenkin aina 'halin' ja rutkasti suukkoja, joten ehkä tämä hyppiminenkin on ihan omaa aikaansaannostamme...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti