torstai 16. lokakuuta 2014

WT-koe 5.10.2014

Kävimme reilu viikko sitten testaamassa taitojamme WT-kokeessa Sipoossa. Tuomareina olivat Anu Mikkola (ylituomari) sekä Pekka Uusimäki, molemmat äärimmäisen miellyttäviä ja kannustavia. Suosittelen! Itse koe oli hyvin suunnilteltu ja kaikin puolin suoritettavissa. Eli ei mitään turhia kikkailuja ainakaan alo-luokassa. Lisäksi kokeen jokaisessa rastissa oli aina kaksi noudettavaa, joten vaikka toinen dami olisikin jäänyt hävöksiin ei koko tehtävä mennyt nollille!!! Pitkät odottelut sekä jäätävän kylmä tuuli kuitenkin aiheuttivat taas kerran hieman närkästystä eikä kokeen jälkeen ollut mitään muuta toivetta kuin päästä KUUMAAN saunaan :)

Ensimmäinen rasti (Anu) oli kaksi ykkösmarkkeerausta, joista toinen tippui n. 25m  päähän pajun taakset ja toinen n. 35m päähän liejuisen pelto-osuuden taakse. Ihan simppeli tehtävä, MUTTA...
Ensimmäiselle markkeeraukselle Nala meni suoraviivaisesti, otti damin ja lähti palauttamaan... Noin parin metrin päässä minusta, koira kyykistyi pissalle ja dami putosi maahan. Pisteet nollille. NOTE TO SELF: Älä lähde kokeilemaan koiran nesteytystä millään ihmeaineilla ennen koetta, jos et sitten ymmärrä pissattaa koiraa riittävän usein ennen koetusta!
Toiselle markkeeraukselle Nala odotetusti meni kierrellen ja kaarrellen. Eli kiersi markkeeraukselle lammikon toiselta puolelta ja lähti palauttamaan toiselta puolelta, tällä kertaa käteen asti. Tuomarilta kommentti: "Sääli, koira osaa markkeerata hyvin, MUTTA koiran pitäisi mennä markkeeraukselle suoraviivaisesti, vaikka edessä olisi millainen kurapelto..." Pisteitä tästä 5/10. NOTE TO SELF: Seuraavan koiran kohdalla älä opeta sitä karttamaan kuraa ja vettä, vaikka se helpottaisikin arkielämää...

Toisella rastilla (Anu) tuli aluksi ohjauksen motivointilaukaus edellisen tehtävän markkeerauspaikalle (pajun taakse), jonka aikana koirakko seisoi sivuttain (motivointi ohjaajasta oikealla). Motivointilaukauksen jälkeen lähdettiin kävelemään, minkä aikana tuli laukaus ja markkeeraus pellolle n. 45m päähän. Tällä kertaa Nala juoksi suoraan damille ja palautti käteen. Ohjauksessa (etäisyys n. 30m) lähdin tarkoituksella ohjaamaan hieman liikaa vasemmalle, jotta saisin Nalan pienemmän pusikon ohi. Alussa ohjaus meni todella hyvin: Nala pysähtyi heti pillityksestä ja lähti jatko-ohjauksesta haluttuun suuntaan (!) eli joissain asioissa oppi on mennyt perille :o) MUTTA sitten tuli lähihakupillitys ja Nala vain jatkoi eteenpäin :'D Tämän jälkeen oma usko loppui ja alkoi mutina: "Miten se koira nyt voi vaan juosta damin yli? Mihin se nyt menee?..." Tähän onneksi tuomari lopulta totesi, että "Nyt vain kokeilet vielä kerran rauhassa... Nosta selkä pystyyn ja uskot itse siihen, että koira tehtävästä suoriutuu." Tämän jälkeen sain Nalan siirtymään sivusuunnassa sen verran, että se pääsi tuulen alle, sai damista vainun ja vihdoin damin talteen. Lähihakupillityksen kanssa oli viimeksikin ongelmia, joten sitä pitää treenata vielä paljon... Pisteet tältä rastilta yllättävästi "vain" 5/20. Lähinnä mietityttämään jäi minkä vuoksi markkeerauksesta lähti niin paljon pisteitä kun tuomari tokaisi siitä pelkästään, että markkeeraus meni hyvin. Ohjauksesta sanoi joutuvansa rokottamaan "melko paljon" pisteistä, kun se meni sen verran säätämiseksi... Noh, näitä voi aina spekuloida.

Tuomarin kommentit kahdelta ensimmäiseltä rastilta olivat: Koira on hyvässä hallinnassa ja tekee rauhallisesti ja pääasiassa hyvässä yhteistyössä töitä. Heti jos ohjaajan usko loppuu, alkaa koira tekemään itse ratkaisuja ja yhteistyö kärsii. Erilaisia maastoja tulee treenata, jotta koira tottuu niihin inhottaviinkin alustoihin.Tärkeimpänä kuitenkin: usko koiraan ja itseesi!

Kolmannella rastilla (Pekka) oli lähihakua. Paikkana peltotie, jonka molemmin puolin oli tiheää pajukkoa, joihin damit oli piilotettu. Tavoitteena oli saada kaksi damia talteen. Erikoisuutena oli, että ohjaaja itse liikkui tietä pitkin koiran työskennellessä... Lisäksi tehtävän arvostelu alkoi jo kun koirakko oli kävelemässä koepaikalle ja lähellä tuomaria tuli laukaus, jonka aikana tuomari seurasi miten koira laukauksen aikana käyttäytyy. Oma asenne ennen tehtävää oli taas hirmuisen luottavainen: olin ihan varma, ettei Nala suostuisi moiseen ryteikköön syöksymään. Vaan kuinkas kävikään, Nalahan sinkosi puskaan ja löysin ensimmäisen damin alle minuutissa... Toisen damin etsiminen kestikin hieman kauemmin. Oma liikkuminen selkeästi hieman hämmensi Nalaa ja se hetken nuuskutteli tien reunaa aivan kuin olisimme olleet pelkällä lenkillä... Lopulta toinenkin dami löytyi. Pisteitä 15/20 ja tuomari kovasti kehui Nalan hallittavuutta ja rauhallisuutta <3

Neljännellä rastilla (Pekka) matkittiin "kyyhkyn metsästystä". Yhden koiran walk up, jonka aikana tuli kaksi ykkösmarkkeerausta (molemmat n. 35m), molemmat ojien yli. Haasteena tässä oli melko korkea heinikko, varsinkin ojien kohdilla oli melkoiset puskat. Aluksi käveltiin n. 10m, minkä jälkeen tuli laukaus ja markkeeraus koiran puolelle (vasemmalle). Nala markkeerasi hyvin, mutta pyöriessään markkeerauspaikalla VOI-luokan kokeesta kuuluneet kaksi laukausta häiritsivät liikaa ja fokus katosi. Koska en uskaltanut itse lähteä ohjaamaan (olen SURKEA markkeeraaja) niin sain tuomarilta luvan kutsua koiran luokseni ja lähettää uudelleen. Toisella lähetyksellä dami löytyi nopeasti. Tämän jälkeen käveltiin taas eteenpäin, minkä aikana tuli uusi laukaus ja markkeeraus ohjaajan puolelle (oikealle). Tässä osasin olla fiksu ja laukauksen aikana otin askeleen taaksepäin, jolla mahdollistin pienelle koiralle mahdollisimman hyvän näkyvyyden! Tämän damin talteenotto oli "täysi kymppi" ja jopa tuomari kehui myös ohjaajan "viisautta"... On sitä ohjaajakin jotain oppinut! Pisteet tältä rastilta 12/20.

Myös toinen tuomari kehui Nalan hallittavuutta ja rauhallisuutta. Häiriön sietoa pitäisi treenata lisää, muuten meni rastit 3 ja 4 mallikkaasti!

Yhteispisteet 37 eli pisteellä parannettiin ensimmäisestä kokeesta! Harmillisesti tällä kertaa kolmostulos jäi 3 pisteen päähän ;) Lisää treeniä, itseluottamusta ja iloista mieltä niin eiköhän me se tuloskin jossain vaiheessa saavuteta...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti